BJÖRNBÄRSPAJ UTAN TILLSATT SOCKER
Receptförfattare: Marja Folcke
Ta vara på dina björnbär och baka en god paj. Här har du ett recept på en fräsch och syrlig paj som har en botten av mandel och en fyllning gjord på krämig mascarpone och björnbär. Den är dessutom gjord helt utan tillsatt socker och kommer att passa perfekt till eftermiddagskaffet.
INGREDIENSER
Botten:
- 60 g smör
- 2 ½ dl mandelmjöl
- 2 dl havremjöl
- ½ dl Use Like Sugar
- 1 ½ msk Fiber syrup
- 1 msk fiberhusk
Björnbärsfylling:
- 3 ½ dl björnbär
- 2 dl mascarpone
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2-3 msk Use Like Sugar
- 2 msk vatten
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 st gelatinblad
GÖR SÅHÄR:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser med en mixer. Smöra en pajform med avtagbar kant, cirka 35 x 11 cm eller en rund pajform, cirka 22 cm. Tryck ut degen i botten och upp vid kanten. Grädda bottnen mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna.
Björnbärsfyllning:
Sjud björnbär med vatten i en kastrull i 5-10 minuter och mosa björnbären så mycket som möjligt. Sila av så att bara saften är kvar. Lägg gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, ta upp och lägg i den varma saften och rör tills det blandats ihop. Blanda ned resterande ingredienser och vispa med elvisp.
Fördela fyllningen jämt i pajformen på bottnen och låt den stelna i kylen i cirka 4 timmar. Toppa med färska björnbär och citronmeliss!