BJÖRNBÄRSPAJ
Receptförfattare: Marja Folcke
Sugen på något fräscht? Denna paj, eller “tart” som denna så fint kallas på engelska, har en botten av mandel och en fyllning gjord på krämig mascarpone och björnbär.
INGREDIENSER
Botten:
- 60 g smör
- 2 ½ dl mandelmjöl
- 2 dl havremjöl
- ½ dl Use Like Sugar
- 1 ½ msk Fiber syrup
- 1 msk fiberhusk
Björnbärsfylling:
- 3 ½ dl björnbär
- 2 dl mascarpone
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2-3 msk Use Like Sugar
- 2 msk vatten
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 st gelatinblad
GÖR SÅHÄR:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser med en mixer. Smöra en pajform med avtagbar kant, cirka 35 x 11 cm eller en rund pajform cirka 22 cm. Tryck ut degen i botten och kanter. Grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Låt svalna.
Björnbärsfyllning:
Sjud björnbär med vatten i en kastrull i 5-10 minuter och mosa björnbären så mycket som möjligt. Sila av så att bara saften är kvar. Lägg gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, ta upp och lägg i den varma saften och rör tills det blandats ihop. Blanda ned resterande ingredienser och vispa med elvisp. Fördela jämt i pajformen och låt den stelna i kylen i cirka 4 timmar. Garnera med färska björnbär och citronmeliss!