BLÅBÄRSKAKA UTAN TILLSATT SOCKER MED CITRON
Receptförfattare: Malin Seijboldt
Blåbär och citron går hand i hand och skapar en härlig kombination av sött och syrligt. Här är en härlig kaka med bladning av nötig smak, blåbär och syrlig citron. En perfekt kaka till sommarkalaset som är både vacker att se på med sin livfulla färg men blir också otroligt god. Servera kakan kall med en klick vispad grädde eller en skopa vaniljglass för en extra lyxig touch.
INGREDIENSER
Nötknäck:
- 1 1/2 dl valnötter
- 1/2 dl Use like sugar
- 1 msk kanel
- 1/2 tsk kardemumma
- 2 msk smör
Smet:
- 75 g smör
- 2 ägg
- 1 1/2 dl apelsinjuice
- 3-4 tsk rivet citronskal
- 1 3/4 dl Use like sugar
- 10 st Steviadroppar vanilj
- 2 dl mandelmjöl
- 1 1/2 rismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl blåbär
Frosting:
- 100 g Philiadelphia ost
- 2 dl grädde
- 3 st Steviadroppar vanilj
- 2 tsk rivet citronskal
GÖR SÅHÄR:
Börja med att göra nötknäcket. Sätt på en platta på hög värme och värm upp smör. Hacka valnötter tillsammans med smör, Use like sugar, kanel, kardemumma och stek tills nötterna har fått en fin färg. Stäng sedan av plattan och låt nötterna svalna.
Medan nötterna svalnar så gör du smeten. Vispa ihop smält smör, ägg, citronskal, steviadroppar och apelsinjuice i en bunke tills äggen har blivit porösa. Därefter tillsätter du Use like sugar, bakpulver och till sist både rismjöl och mandelmjöl.
Rör sedan ner nötknäcken i smeten och rör om ordentligt. Häll smeten i en form som är cirka 25cm i diameter. Tryck försiktigt ner blåbär i smeten och grädda kakan i ugnen på 175 grader i cirka 45 min.
Medan kakan är i ugnen kan du förbereda frostingen. Vispa grädde och blanda ner Philadelphia, steviadroppar och rivet citronskal. När kakan är färdig i ugnen, låt den svalna och bred därefter över frostingen och dekorera med blåbär på toppen.
Servera gärna med en kula glass av smaken Vanilla Bean. Så gott!