KLADDKAKA MED CHOKLADBOLLAR UTAN TILLSATT SOCKER
Receptförfattare: Marja Folcke
Kladdkaka och chokladbollar är väl ändå två storslagna favoriter hos många. Hur skulle det då kunna bli fel när man kombinerar chokladbollar med kladdkaka? En stor succé hos oss alla som älskar choklad. Det här receptet är helt utan tillsatt socker vilket gör det både roligare att baka och kan avnjutas när du vill.
INGREDIENSER
Chokladbollar:
- 120 g smör
- 5 dl havregryn
- 1 – 1 1/3 dl Use Like Sugar
- 3 msk Chocolate drink
- 3 msk kaffe (alt. vatten)
- 2-5 stevia droppar vanilj
-
riven kokos att rulla i
Kladdkaka:
- 3 ägg
- 150 g Dark chocolate
- 100 g smör
- 2/3 dl Use Like Sugar
- ½ dl vispgrädde
- 1 ½ msk kaffe
- 2-5 stevia drops vanilj
-
ev. ett par msk Chocolate drink för mer smak
Chokladfyllning:
- 75 g Dark chocolate
- 2 msk grädde
GÖR SÅHÄR:
Steg 1. Chokladbollar:
Lägg alla ingredienser i en bunke, smöret i mindre bitar. Välj om du vill tillsätta vatten eller om du vill använda kaffe för en vuxnare smak. Blanda ihop alla ingredienser med elvisp tills det har blivit en fast, kladdig och degliknande konsistens. Använd händerna för att rulla degen till bollar. Rulla sedan bollarna i kokosflingorna och sätt in i kylskåp så att det stelnar.
Steg 2. Kladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader. Värm smör och bitar av choklad i en skål i mikro i 30 sekunder, rör sedan om och sätt in skålen 30 sekunder till. Därefter rör du om chokladen och smöret tills den får en slät konsistens. Häll sedan i övriga ingredienser. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 20 cm springform. Smörj botten och kanterna med lite smör och häll sedan i smeten jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska fortfarande vara kladdig när den tas ut. Låt svalna.
Steg 3. Chokladfyllning:
Smält choklad tillsammans med grädde (Dark chocolate eller Milk chocolate). Ett tips är att göra detta i en kastrull över ett vattenbad för att vara säker på att den inte bränns vid. Låt svalna en liten stund.
Steg 4. Montering av chokladbollskladdkaka:
Bred ut chokladfyllningen över hela kladdkakan jämnt. Innan chokladen hinner stelna på kakan lägger du chokladbollarna ovanpå. Därefter ringlar du extra smält choklad över chokladbollarna.
Voilá! Du har gjort en chokladbollaskladdkaka helt utan tillsatt socker. Avnjut med en kopp kaffe.