Recept: Morotskaka

MOROTSKAKA UTAN TILLSATT SOCKER

Receptförfattare: Malin Seijboldt

Morotskakan är en älskad klassiker som alltid lyser upp eftermiddagskaffet. Den här varianten är dessutom en riktig guilt-free njutning då den är helt utan socker vilket gör den till en nyttig morotskaka att avnjuta både som fika och mellanmål. En perfekt kaka med god glasyr av färskost, Use like sugar och en fräsch touch av citronjuice. Enkelt att göra och oemotståndligt gott.

INGREDIENSER

Kakan:  

  • 3 ägg
  • 2.5 dl Use like sugar
  • 1/2 dl olja
  • 100 g smält smör
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 150 g äpplen
  • 150 g morötter
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 1/4 dl mjöl (glutenfritt för den som önskar)

Glasyr:

Healthy Carrot Cake without added sugar. 

GÖR SÅHÄR:

Morotskakan:

Börja med att vispa ägg och Use like sugar tillsammans i en skål tills smeten blivit porös och fluffig. Tillsätt sedan smält smör och olja. Därefter vispar du alla torra ingredienser i en annan skål: glutenfritt mjöl, salt, kardemumma, kanel och bikarbonat. Blanda de torra ingredienserna med socker och äggsmeten. När du har smeten klar, tillsätt då morötter och äpplen. Häll ut smeten i en bakform och baka i ugnen i cirka 35 minuter på 175°C.

Glasyr :

Blanda 100 g smält smör, saft från 1/2 citron, 150 g Philadelphiaost, 3 msk Use like sugar. Sätt glasyren i kylskåpet tills kakan är klar. 

När morotskakan är klar brer du på glasyren och låt denna gärna få stelna ett litet tag. Ett tips är att du kan låta kakan stå i kylen över natten så att den är redo att serveras kall och god till fikan dagen efter.


NICK'S sweetener Use like sugar.