Recept Rulltårta

RULLTÅRTA

Receptförfattare: Marja Folcke

Rulltårta till kaffet är en klassiker hemma hos mormor, prova att baka en själv nästa gång. Ingredienserna som du behöver har du ofta hemma, den är enkel att baka och går att smaksätta med det mesta.

 

INGREDIENSER

 

Rulltårta:

 • 4 ägg
 • 1 2/3 dl mandelmjöl
 • ½ dl Use like sugar
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 krm vaniljpulver

Chokladfyllning: 

    

   GÖR SÅHÄR:

   Botten:
   Sätt ugnen på 175 grader. Vispa under någon minut ägg och Use like sugar pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör därefter ner detta i ”äggvispet”. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna och häll i smeten så att den blir ca 20X30 cm. Kom ihåg att smeten inte ska fördelas ut för tunn, då går den lätt sönder. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. När rulltårtsbotten tagits ur stjälps den upp och ner på ytterligare ett bakplåtspapper. Låt stå i ett par minuter innan det första pappret försiktigt tas bort.

   Chokladfyllning 
   Smält smör och choklad försiktigt så att det inte bränns (jag gör detta i mikron). Rör ner mascarpone och Use like sugar. Blanda till en jämn konsistens. Bred på fyllningen försiktigt på bottnen (värm fyllningen något om konsistensen blivit för hård). Rulla ihop från kortsida till kortsida så att rulltårtan blir så tjock som möjligt. Vira in i plastfolie och låt stå och kallna i kyl i minst 30 minuter.

   Montering 
   Skär rulltårtan i skivor, lägg på ett tårtfat, varva med med grädde och toppa sedan med bär, citronmeliss och hackad choklad.