RULLTÅRTA UTAN TILLSATT SOCKER
Receptförfattare: Marja Folcke
Rulltårta till kaffet är en klassiker hemma som serveras hos mormor, men prova att baka själv nästa gång! Ingredienserna som du behöver har du ofta hemma, den är enkel att baka och går att smaksätta med det mesta. Den här varianten är en nyttigare rulltårta utan tillsatt socker som går att avnjutas varje dag.
INGREDIENSER
Rulltårta:
- 4 ägg
- 1 2/3 dl mandelmjöl
- ½ dl Use like sugar
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 2 krm vaniljpulver
Chokladfyllning:
- 125 g mascarpone
- 75 g Dark chocolate
- 35 g smör
- 2 msk Use like sugar
- Dekorera med färska bär
GÖR SÅHÄR:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och Use like sugar någon minut så att det blir pösigt med en elvisp. Blanda därefter de torra ingredienserna i en egen bunke och rör sedan ner detta i äggvispet. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en plåt och häll ut smeten så att den blir ca 20X30 cm stor. Kom ihåg att smeten inte ska fördelas ut för tunn, då kommer kakan lätt att sönder, utan gör den lite tjockare. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. När rulltårtsbotten tagits ur ugnen ska den förflyttas från plåten med bakplåtspappret till ytterligare ett bakplåtspapper. Låt stå i ett par minuter innan det första pappret försiktigt tas bort.
Chokladfyllning:
Smält smör och choklad försiktigt så att det inte bränns, ett tips kan vara att göra detta i en skål i micron. När smöret och chokladen är smält så rör du ner mascarponen och Use like sugar. Blanda till en jämn konsistens. Bred sedan på fyllningen försiktigt på tårtbotten. Om fyllningen är hård och svår att bre ut kan du värma denna något för att göra den mjukare.
Därefter är det dags att rulla ihop tårtan. Rulla ihop tårtan från kortsidan hela vägen till den andra kortsidan och se till att den blir så tjock som möjligt. Du behöver inte rulla hårt. När du rullat ihop tårtan virar du in den i plastfolie så att den håller ihop sig och låter den svalna i kylen i minst 30 minuter.
Tårtan är nu redo att serveras! Skär den i skivor, lägg på tårtfat, toppa med bär, citronmeliss och hackad choklad.
Ett nyttigare alternativ som är gott och och enkelt att göra!